Bukkit

Bukkit eller närmare bestämt CraftBukkit är en modifierad version av den officiella minecraft_server.jar som låter användaren använda sig av plugins som kan göra en server mycket mer uppskattad än i vanliga fall. Bukkit är världens mest använda serverlösning till just Minecraft och det finns tusentals plugins och modifikationer till just Bukkit, de senaste månaderna har personerna bakom Bukkit till och med börjat jobba tillsammans med Mojang (Skaparna av Minecraft) vilket har inneburit snabbare uppdateringar av Bukkit som fungerar till nyaste versionerna av Minecraft vilket tidigare tagit flera dagar.

Bukkit

Varför ska jag använda mig av Bukkit för?

Som vi nämnde tidigare är Bukkit VÄRLDENS mest använda serverlösning och det är inte utan anledning, i många fall fungerar Bukkit-lösningen mycket bättre än den officiella lösningen som ibland kräver mer av datorn men det finns även ett stort utbud av plugins som fungerar till Bukkit vilket i de flesta fallen kommer innebära en attraktivare server. Vill du tjäna pengar på din minecraftserver genom att använda dig av Buycraft MÅSTE du använda dig av Bukkit.

Hur installerar jag Bukkit?

Att installera Bukkit kan krävas en del experimenterande då det helt beror på vilken Java du har installerad, vart Java är installerat, hur mycket RAM du har och vilket operativsystem du har. Den här guiden som följer är skriven för 64-bitars Windows 7, för MAC eller Linux hänvisar vi er till följande sida.

1. Börja med att tanka hem senaste rekommenderade versionen av Craftbukkit
2. Lägg in jar-filen i den mapp där du vill att det ska installeras
3. Öppna anteckningar och skriv följande:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar craftbukkit.jar
PAUSE

Alternativt: (Om föregående exempel ej fungerar)

@ECHO OFF
SET BINDIR=%~dp0
CD /D ”%BINDIR%”
”%ProgramFiles%\Java\jre7\bin\java.exe” -Xmx1024M -Xms1024M -jar craftbukkit.jar
PAUSE

(Byt ut sökvägen mot DIN sökväg till Java)

4. Spara filen som t.ex. ”RUN.bat”
5. Starta bat-filen, nu är servern igång.
6. För att stänga ner servern skriver ni STOP i konsolen.

För att komma in på servern är server-ipn din egna ip-adress + 25565, det vill säga 192.0.0.1:25565 (som exempel). För att andra ska kunna komma in på din server måste du öppna upp porten 25565 på er router alternativt brandvägg. När ni skickar er IP till någon annan så de kan spela på din server är det viktigt att ni skickar rätt IP, här ser ni er egen ip-adress.

Uppdateringar av Bukkit

Bukkit uppdateras konstant och ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna, på den här sidan kan du se de absolut senaste uppdateringarna och det är viktigt att du noterar vilken version av Minecraft det gäller. Oftast är det inte någon god idé att välja en ”Development Build” men ibland innehåller ”Recommended Build” buggar som verkligen kan ställa till det. För att se vad som är fixat i den nya uppdateringen kan du klicka på ”Build Number” och kolla om något problem du har märkt av är löst.

Vid varje uppdatering är det något som krånglar men med tiden kommer det lösningar på problemen och därför är det bara att hålla ut.

Bukkit har uppdaterats, hur gör jag?

Om Bukkit har kommit med en ny uppdatering du ska installera börjar du med att ladda hem den uppdateringen och laddar upp den på din server på samma ställe som du laddade upp din ”craftbukkit.jar”-fil. För att göra det enkelt för dig kan du döpa om den nya filen till samma namn som den gamla, men då kan det vara svårt att hålla reda på vilken version av Bukkit du har installerad så optimalt är om du öppnar din ”RUN.bat”-fil i anteckningar och skriver in det nya namnet på craftbukkit-filen och sparar.

När du har gjort detta är det bara att starta om servern och hoppas på att alla dina plugins fungerar som de ska, i annat fall bör du kolla upp om det finns uppdateringar till dessa (det kan dock ta tid innan plugins uppdateras, ibland läggs tyvärr utvecklingen ner och då får man leta efter andra lösningar).